Introducció 2012


Començava el preàmbul del primer llibre d’aquesta col·lecció dient que tots tenim somnis i que de vegades ens hi referim per fer esment de coses irrealitzables, d’utopies. I reblava l’inici dient que jo sempre he cregut que aquests somnis ens han de marcar el camí a seguir.
Si abans de l’any passat podia semblar una utopia pensar que em podia autopublicar un llibre, de la mà dels seguidors i llegidors de la meva feina a la xarxa, fent-hi tots els papers de l’auca (escriure l’original, corregir-lo, actualitzar-lo, maquetar-lo, editar-lo, imprimir-lo, difondre’l i distribuir-lo), encara més impensable podia semblar que aquella aventura tingués continuïtat en una col·lecció pròpia, novedosa, que obre una escletxeta dins el món editorial per a petites iniciatives concretes, rigoroses i amb viabilitat logística.
La meva iniciativa ha crescut de la mà de Verkami i el crowdfunding a Catalunya. Diuen que els moments de crisi són moments de grans oportunitats. Tot plegat potser sí que costa una mica més, però amb enginy, perseverança i imaginació els bastons que llastren el camí van desapareixent, esmicolats i minimitzats.
Un llibre a l’any. Aquesta és la fita que m’he autoimposat per acabar fornint un estudi complet del cos humà i dels sentits a través de les parèmies. Allò que va començar com un petit joc per comprovar la ductilitat de la meva base de dades paremiològica esdevé un resultat esplèndid en cada una de les seves parts. Els humans percebem el món a través dels sentits, gairebé sempre vinculats a diferents parts del nostre cos i expliquem el món i el convertim en figures metafòriques des d’aquesta proximitat. Toquem amb les mans, fitem amb els ulls, ensumem amb el nas... La fraseologia lligada al nostre cos és rica i variada i cada exemplar d’aquesta col·lecció ho corrobora.
Com en el llibre sobre parèmies de l’ull, mantinc la introducció que vaig escriure amb el manuscrit del 1997, on hi ha una explicació detallada dels criteris seguits, adoptats i adaptats a les necessitats d’ara.
Per on seguirà la col·lecció? Tenia avançat el tercer volum, sobre la mà i m’agradaria entrar en matèria escatològica, aquella que sovint viu amagada en l’oralitat i bandejada de les fonts escrites. Pistes perquè aneu fent boca del que us espera en els pròxims anys, si la vostra paciència i la potència del micromecenatge ho permeten.
Segueixo fidel als meus orígens com a paremiòleg digital, com m’han batejat alguns companys de la xarxa i aquestes obres acabaran tenint una versió en línia i en format blog, que podreu consultar des de qualsevol dispositiu amb connexió i on hi haurà sempre la darrera versió actualitzada, corregida i augmentada. És en aquella versió en línia on ens podrem posar en contacte, on em podreu fer arribar les vostres propostes i esmenes, on podreu ajudar-me a millorar i corregir els meus oblits i errades.
Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l’ull el podeu consultar a http://fraseologia-ulls.blogspot.com i En cap cap cap. Diccionari de dites i refranys sobre el cap el podreu consultar també a http://fraseologia-cap.blogspot.com. Des del primer moment hi haurà tots els materials auxiliars del llibre (introduccions, pròleg, bibliografia, abreviacions utilitzades, etc.) i a poc a poc hi aniré bolcant totes i cadascuna de les entrades de cada diccionari. Encara no hi són complets. Per respecte als mecenes que han cregut i han invertit en aquesta obra en paper, perquè puguin gaudir en exclusiva de tot el contingut únic de l’obra i per impossibilitat material d’abordar el bolcatge immediat de tot el material a la xarxa.
Internet i els llibres en paper conviuen i s’ajuden. Qui vulgui l’obra en paper la pot obtenir amb facilitat i a un preu raonable. Qui ho vulgui consultar des de l’ordinador, també ho podrà fer. Una versió no inhabilita l’altra. Al contrari: s’ajuden i complementen a la perfecció.

Vallromanes, febrer de 2012